Urbanizacja przyczyną wielkich opadów
1 sierpnia 2012, 08:14Zdaniem chińskich meteorologów przyczyną gwałtownych opadów, które nawiedziły ostatnio Pekin, może być błyskawiczny rozwój tego miasta. Przed kilkunastoma dniami, 21 lipca, chińska stolica doświadczyła największych opadów od ponad 60 lat
Kwantowe liczenie bez uruchamiania komputera
1 września 2015, 11:32Efekt kwantowy powoduje, że możliwe jest stworzenie komputera kwantowego, który wykonuje obliczenia, mimo że nie pracuje. Dotychczas efektywność takiego procesu, zwanego CFC (counterfactual computation), była ograniczona do 50%, co znacznie utrudniało jego zastosowanie w praktyce
Nowy fototransformer pozwala szkodzić szkodliwym, oszczędzając sprzymierzeńców
8 grudnia 2017, 12:08Nowa metoda fototermiczna może pomóc w walce z lekoopornością. Opracowany przez Chińczyków 3-elementowy czynnik przekształca światło (bliską podczerwień) w ciepło. Ponieważ uaktywnić go mogą tylko patogeny, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), neutralnym i korzystnym dla naszych organizmów bakteriom nic się nie dzieje.
Ustalili, w jaki sposób gałka muszkatołowa chroni przed uszkodzeniem wątroby
28 maja 2018, 10:41Gałka muszkatołowa wspomaga wątrobę.
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.
Pączek w laboratorium
16 lutego 2023, 10:51Z okazji tłustego czwartku naukowcy i studenci z Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH) w Krakowie przebadali pączki pod mikroskopem, a także za pomocą tomografu, kamery termowizyjnej czy rezonansu.
Witamina B12 w diecie wegetariańskiej
11 kwietnia 2023, 20:03Witamina B12, nazywana także kobalaminą, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dzięki niej możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymanie odpowiedniej wydajności poznawczej. Jej obecność jest niezbędna w przebiegu procesu tworzenia erytrocytów1, podczas syntezy DNA, w podziałach komórkowych, a także do utrzymania odpowiedniej integralności osłonek mielinowych w komórkach nerwowych
Ołów może się przyczyniać do przedwczesnych porodów
14 października 2006, 21:52Kiedyś uważano, że kobiety w ciąży powinny jeść ryby. Z jednej strony zawierają one bowiem kwasy tłuszczowe typu omega-3, które zwiększają wagę urodzeniową i zdolności poznawcze dziecka, z drugiej jednak często wskazuje się na skażenie ich mięsa ołowiem, wywołującym poważne wady neurologiczne płodu. Do niekorzystnych efektów działania tego pierwiastka dołączono ostatnio jeszcze jedno zjawisko: ryzyko przedwczesnego porodu.
Dziewięcioletni kandydat na stanowisko oficera obrony planetarnej
8 sierpnia 2017, 06:03Niedawno media obiegła wiadomość, że NASA szuka kandydata na stanowisko oficera obrony planetarnej. Okazuje się, że jako jeden z pierwszych aplikację nadesłał 9-latek z New Jersey Jack Davis, który argumentował, że świetnie nadaje się na to stanowisko, bo jest młody i może się z łatwością nauczyć języka obcych
Naczynia z waty
13 lutego 2009, 09:49Wata cukrowa ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Linia podziału przebiega także przez grupę naukowców, którzy potrafią się jednak zdystansować i spojrzeć na sprawę obiektywnie. Leon Bellan, członek frakcji antywatowej, zdołał wykorzystać słodkie nitki do utworzenia sieci naczyń krwionośnych w hodowanych w laboratorium tkankach: kościach, skórze, mięśniach oraz tłuszczu (Soft Matter).
